به گزارش پایگاه خبری حکمرانی خوب؛ وبینار ” نقش خیریه ها در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور ” به همت فصلنامه جهان نوین و فصلنامه کنکاش مدیریت و حسابداری، روز جمعه ۱۱ خرداد ماه ۱۴۰۳ در بستر گوگل میت برگزار گردید.
در آغاز وبینار، جناب آقای داوود قادرزاده ضمن خیر مقدم به اساتید بزرگوار و حاضرین محترم، به بیان مطالبی در خصوص تاریخچه خیریهها و فعالیتها و نقش آنها در جامعه بشری پرداخت و ضمن اشاره به مشکلات خیریهها در کمک به افراد تحت پوشش و همچنین جذب سرمایههای انسانی، مادی و معنوی پرداخت.
در ادامه این وبینار، جناب آقای دکتر فرزاد رمضانی راد به ایراد سخنانی پرداختند و بیان داشتند:
در شرایط کنونی و شرایط نوین اقتصادی کنونی،فضای کارآفرینی مبتنی بر بستر ict هم چون استارت آپها،محمل مناسبی برای هدایت منابع بخش خیریه به سمت کارآفرینی و اشتغال زایی و هم چنین محملی جهت تامین مالی این گونه موسسات است.
بخش سوم اقتصاد که با فعالیتهای وقف امور خیریه بیشتر شناخته میشود. روز به روز در جهان در حال گسترش بوده و اهمیت بیشتری مییابد،از طرفی مطالعه و نقش سوم اقتصاد در توسعه دانشگاهها با توجه به نقش آنها در فرایند جهانی شدن و توسعه محلی داشته و میتواند فراتر از آموزش و پژوهش و کارافرینی به مثابه ایجاد کننده و فرصت ساز توسعه محبی و منطقهای عمل کند.
از فعالیتهای اقتصادی موسسات خیریه :
جذب و مدیریت منابع مالی
توسعه پروژههای اجتماعی افزایش
شفافیت و اطلاع رسانی
استفاده از فناوری اطلاعات.
از راهکارهای بهینه سازی فعالیتهای اقتصادی موسسات خیریه :
ترکیب منابع مالی
اندازهگیری اثر بخشی
افزایش شفافیت مالی را میتوان نام برد.
همچنین سرکار خانم فوزیه قریشی بوکانی به عنوان مدیرعامل و نماینده انجمن خیریه حمایت از بیماران سرطانی صبا به تشریح فعالیتهای انجمن خیریه حمایت از بیماران سرطانی صبای بوکان پرداخت و ضمن بیان برنامهها و فعالیت های صورت گرفته در آن به موفقیتهای انجمن صبا در حوزه سلامت از جمله انتخاب انجمن صبا به عنوان خیریه برتر حوزه سلامت استان آذربایجان غربی و ایجاد اشتغال برای بیماران تحت پوشش انجمن یاد شده اشاره نمود.
در ادامه این وبینار، سرکار خانم فرزانه محمد به عنوان نماینده موسسه نورا به ایراد سخنرانی پرداختند و با اشاره به فعالیتهای موسسه نورا به تشریح فعالیتهای این خیریه در حوزه اشتغال زنان سرپرست خانوار و توانمندسازی مددجویان تحت پوشش خود از جمله زنان سرپرست خانوار پرداختند.
در ادامه وبینار سرکار خانم دکتر سمیه صائب نیا گفت: امروزه دولت ها برای داشتن اقتصادی شکوفا و مستقل سعی دارند تمام زیر ساخت های رسیدن به این امر مهم و حیاتی را فراهم نمایند.اقتصاد در تمام ابعاد یک جامعه(سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و…) از اهمیت بالایی برخوردار است، استقبال جامعه و قدرت مقاومت آن در مقابل حوادث طبیعی و اجتماعی، شکوه و عظمت یک جامعه در مقابل جوامع دیگر و ثبات سیاسی آن، بستگی به حل مشکلات و رفع کمبود های اقتصادی آن جامعه دارد. یکی از مهمترین مقوله هایی که می تواند در راستای شکوفایی اقتصاد مقاومتی نقشی مهم و تاثیر گذار داشته باشد، مقوله وقف و امور خیریه است که بامشارکت مردمی وحمایت خیرین در رفع کمبودها و تامین نیازهای مختلف اقتصادی، علمی ،فرهنگی ،مذهبی و…مورد استفاده قرار می گیرد.شناسایی بازخوانی مفهوم وقف و نقش آن در زندگی فردی و اجتماعی، در بوجود آوردن سیستم اقتصاد پایدار و مقاومتی فرایندی است که هر از چندگاهی نیاز به مطالعه و نگاه دوباره پیرامون این موضوع دارد.استفاده جوامع مدرن ازوقف و امور خیریه بویژه موقوفات اقتصادی آثار ارزشمندی در سیستم مالی جامعه بوجود می آید که تاثیر آن در زندگی دنیوی و اخروی انسان ها یکی از ضرورت های برون رفت از بحران اقتصادی است،از طرف دیگر راه تدبیر رفع نیازمندی های مردم با موضوعات جدید نیت وقف و همچنین فرهنگ سازی و فراهم نمودن بستر مناسب برای ایجادموقوفات جدید سرمایه ای و مالی در عرصه های مختلف جامعه ، گزارش از بیوگرافی وضعیت کنونی موقوفات اقتصادی ،بیان دیدگاه جهانی و بین المللی،یک نیاز مورد قبول همگانی است.حفظ دستاوردهای موقوفات اقتصادی نیز بر این اساس اهمیت داردکه توسعه اقتصادی به طور عموم و عنصر اقتصاد مقاومتی به عنوان الگویی از سبک زندگی سالمی به طور خاص با غنای برگرفته از فقه و حقوق اسلامی تحقق یافته و با شناخت قوانین وقف در برنامه های مدون موسسات اقتصادی و منظومه سیستم مالی سالم جهت بهره برداری از موقوفات و توسعه چرخش گرا، تولید و مصرف باید گامی سرنوشت ساز برداشت. موضوع توسعه اقتصادی همراه با الگوی صحیح مصرف در جوامع اسلامی و ایجاد دانش ساختار نوین براساس الگوی اسلامی بسیار حساس و مهم بوده و این معیار باید جدا از الگوهای تقلیدی و نمونه برداری شده از اجتماعات و جوامع دیگر جهان باشد .
در عصر و شرایط کنونی برای اقتصاد مقاومتی برگرفته از فرهنگ وقف قابل تکرار می باشد که این پیشرفت و تحول همه جانبه ازدین مبین اسلام و تاکیدات حضرت محمد (ص)نشات گرفته است.موقوفات مالی را باید به عنوان نقطه عطف و پدیده موثر در رفع خلاهای موجود از نگاه شرع و عقل دانست که باتاکید بر دستورات اسلام و آرای مطابق حقوق موقوفه قابلیت اجرا و برنامه ریزی داشته باشد.یکی از عوامل مهم رونق و شکوفایی جامعه دین محور تجلی روحیه انفاق ،ایثار ،نیکوکاری ، فداکاری و مهرورزی است که همه اینها نمونه ای از اثرات ارزشمند وقف و امورخیریه محسوب می شود.
در پایان ضمن تقدیر و تشکر از حضور حاضرین در وبینار از زحمات خستگی ناپذیر موسسات خیریه از جمله موسسه نورا و انجمن صبای بوکان تقدیر گردید.